مقدمه - ایمن ران - کارشناسی خودرو - خرید مطمئن خودروی دست دوم رفتن به محتوای اصلی
مرکز تماس: فلکه دوم صادقیه | دفتر مرکزی: مرکز نوآوری دانشگاه شریف دانلود اپ ایمن ران
 

          داستان نگارش «هفت خان»

 

 

از قدیم الایام مردم ایران همیشه به صورت غیر نقدی سرمایه های نقدی خودشان را ذخیره می کردند تا بتوانند در نوسانات بازار ارزش سرمایه هایشان را حفظ کنند، مانند خرید طلا، دلار، ملک و زمین. اما از ابتدای دهه 90 که قیمت دلار مرز روانی 1000 تومان را شکست، افرادی که بودجه زیادی برای خرید ملک و زمین نداشتند و از طرف دیگر نمی توانستند ریسک نوسانات دلار و طلا را تحمل کنند، شروع به خرید خودرو کردند، تا بتوانند با این طرفند ساده، سرمایه های نقدی خودشان را حفظ کنند.

از همان سالها بود که خودرو رفته رفته از یک کالای مصرفی، به یک کالای سرمایه ای تبدیل شد و دیگر در بازار به شکل یک کالای مصرفی مطلق به آن نگاه نمی شد، بلکه مردم خودرو را برای حفظ سرمایه نقدی خودشان می خریدند و برای آن ارزش بیشتری نسبت به قبل قائل بودند و علاوه بر طلا و دلار، سعی می کردند سرمایه شان را به شکل خودرو هم حفظ کنند.

تا اینکه زمستان سال 1396 رسید و رشد نمایی بسیار زیادی در قیمت دلار اتفاق افتاد و از همان موقع بود که خودرو به یک کالای سرمایه ای رسمی در ایران تبدیل شد.

تا همین چند سال پیش، یعنی تا اواسط دهه 90، بحث خرید و فروش خودرو بسیار دوستانه و بیشتر به شکل سنتی و بی درد سر انجام می شد. معمولا زمانی که فروشنده درباره سلامت فنی و بدنه خودرو خودش ادعایی می کرد، خریدار می پذیرفت. نهایتا اگر ماشین دچار نقص و ایرادی بود، هر دو نزد یک مکانیک یا صافکار می رفتند تا خریدار از کم و کیف ایرادات مطلع شود، البته لزوما نه بابت عدم اطمینان خریدار به ادعای فروشنده، بلکه بیشتر بابت اطلاع از هزینه تعمیرات پیش رو.

تا آن زمان معمولا خریدار به صحبت های فروشنده اطمینان داشت و فروشنده هم نیازی به مخفی کردن عیوب خودرو نداشت، چون مهمترین عامل تعیین کننده قیمت خودرو سن و سال خودرو و کارکرد آن بود و عیوب خودرو نقش اساسی در قیمت خودرو نداشت.

از طرفی، چون هنوز خودرو یک کالای سرمایه ای مهم به حساب نمی آمد، ترفندهای عجیب و غریب هم برای پوشاندن عیوب خودرو از طرف فروشنده ها استفاده نمی شد و اگر شاکله اصلی خودرو مثل شاسی، سقف، ستون، موتور و گیربکس خودرو سالم بود، فروشنده با یک نظافت ظاهری و کارواش، ترمیم جزئی در بدنه و سرویس فنی، خودرو را می فروخت. معمولا خریدارانی که به اصطلاح کمی فنی بودند و از خودرو سر در می آوردند براحتی می توانستند عیوب اصلی خودرو را تشخیص دهند و موارد دیگر، برای خریداران اهمیت خیلی زیادی نداشت.

اما از ابتدای سال 97 همه چیز تغییر کرد. قیمت خودرو رشد بسیار سریعی داشت. افرادی که خودرو داشتند، می خواستند خودرو خودشان را به بالاترین قیمت بفروشند و آنها هم که قصد خرید داشتند، کاملاً گیج و گنگ بودند و نمی دانستند باید به چه قیمتی خودرو بخرند. اینجا بود که حضور دلالان خودرو در بازار خیلی پررنگ تر از قبل شد و بازی معامله خودرو به شکل جدیدی تبدیل شد.

دلال ها خودروهای معیوب را به پایین ترین قیمت می خریدند و از نظر ظاهری آنها را مرتب و تمیز می کردند و زمانی که مشتری از همه جا بی خبر بالای سر خودرو می رسید، طبق فرهنگ گذشته، به حرفهای فروشنده اطمینان می کرد و به تصور اینکه یک ماشین سالم را تحویل می گیرد، خودرو رو به بالاترین قیمت ممکن خریداری می کرد، غافل از اینکه فروشنده کلاهبردار، قصد دارد چه کلاهی بر سرش بگذارد. معمولاً خریدار وقتی متوجه اشتباهش در خرید خودرو می شد که روزها و یا حتی ماهها از معامله سپری شده بود و کار از کار گذشته بود. خریدار، خودرو را به قیمتی بسیار بیش از آنچه می ارزد خریده بود و دیگر راه برگشتی وجود نداشت.

از آن زمان به بعد بود که مردم کم کم در خصوص وجود کلاهبرداران آگاه شدند و متوجه شدند یک سری فروشنده ها (مخصوصا دلالان) در حال کلاهبرداری هستند. در طرف مقابل، کلاهبرداران با مشاهده آگاهی مردم، شروع به استفاده از روشهای پیشرفته تر و عجیب و غریب بابت پوشاندن عیوب بدنه و فنی خودرو کردند، به طوری که هرکسی نمی توانست آنها را متوجه شود و البته همین امر موجب به وجود آمدن حرفه کارشناسی خودرو در بازار خودرو گردید. علاوه بر این، آنها در حین بازدید و معامله خودرو همواره با استفاده از بازی های روانی سعی می کنند تا اطمینان خریدار را جلب کنند تا خریدار مجاب به خرید خودرو شود.

در حال حاضر روشهای بسیار زیادی وجود دارد که یک فروشنده حرفه ای می تواند با استفاده از آنها خودرو معیوبی را به شما، به عنوان خریداری که شاید در طول عمرتان فقط به اندازه انگشتان یک دست معامله خودرو انجام داده اید، بفروشد. از انواع و اقسام ترفندهای عجیب برای پوشاندن عیوب فنی و بدنه گرفته تا بازی های روانی که در حین بازدید خودرو استفاده می کنند.

اصولا این فروشندگان حرفه ای، روانشناسان بسیار خوبی در بازار خودرو هستند و رفتار مشتری را به خوبی تحلیل می کنند و می دانند چطور ذهن مشتری را مغشوش کنند تا موقع معامله خودرو بتوانند به راحتی یک خودرو معیوب را به او بفروشند.

امروزه خودرو در بازار ایران یک کالای سرمایه ای حساب می شود و همپای طلا، سکه، دلار، سهام بورس، ملک و زمین مورد معامله قرار می گیرد، لذا اگر یک خرید اشتباه در معامله صورت بگیرد، سرمایه شما از دست می رود.

این کتاب شامل چکیده تمام نکاتی است که هرکس (چه خریدار چه فروشنده) پیش از انجام معامله خودرو به آن نیاز دارد. این نکات در 7 بخش (7 خان) به شرح زیر تهیه و تنظیم شده اند:

1- اصول انتخاب خودرو مناسب:

با توجه به اهمیت انتخاب خودروی مناسب جهت استفاده بهینه اعضای خانواده، در این بخش یاد می گیرید با توجه به مهمترین فاکتورهای دخیل در بحث انتخاب خودرو، چه نکاتی را باید مد نظر قرار دهید، تا خودرویی «مناسب خودتان» انتخاب کنید.

2- خرید خودروی سالم و به قیمت:

از آنجا که انتخاب خودروی سالم و با قیمت مناسب جهت حفظ سرمایه اولین شرط اساسی است، در این بخش یاد می گیرید چه ملاحظات ضروری برای انتخاب یک خودروی سالم و با قیمت مناسب باید مدنظر قرار دهید و چالش های احتمالی پیش روی شما چه خواهد بود.

3- دانستنی های حقوقی و ضروری بازار:

بعد از انتخاب خودروی دلخواه و قبل از شروع پروسه های قانونی، در این بخش یاد می گیرید مهمترین شگردهای کلاهبرداران که می تواند مسیر معامله شما را منحرف کند چیست و چه نکات قانونی را باید مدنظر قرار دهید تا یک «معامله امن» و بی دردسر داشته باشید[1].

4- سیر تا پیاز اصول قولنامه نویسی:

قولنامه نویسی یکی از مهمترین بخش های معامله خودرو است. از آنجا که قولنامه وجاهت قانونی دارد و یک قولنامه بد می تواند کل بازی معامله را به هم بریزد و متاسفانه بسیاری از مردم از کم و کیف نوشتن قولنامه کامل و قانونی آگاه نیستند، در این بخش یاد می گیرید چطور یک قولنامه صحیح بنویسید. ضمناً فرم خام یک نمونه قولنامه هم داخل سایت[2] آپلود شده که می توانید به رایگان دانلود کرده و استفاده کنید.

5- اما و اگرهای معامله وکالتی خودرو:

امروزه معامله خودرو به صورت وکالتی به امری رایج تبدیل شده است از آنجا که به دلیل عدم همزمانی تسویه مالی و انتقال مالکیت، یک وکالت نامه اشتباه می تواند تبعات بسیار بدی برای شما داشته باشه (چه به عنوان خریدار و چه فروشنده) و بسیاری کلاهبرداران از عدم آگاهی افراد در این باره سوء استفاده می کنند، در این بخش یاد می گیرید معامله وکالتی خودرو به صورت صحیح چه مشخصاتی دارد.

6- تعویض پلاک و مارپیچ انتقال مالکیت:

مراحل انتقال مالکیت و تعویض پلاک فرآیند پیچیده ای دارد و با توجه به اینکه با یک ارگان نظامی سروکار دارید، اگر خودرو مشکل اصالت داشته باشد، این فرآیند خیلی پیچیده تر می شود. لذا در این بخش یاد می گیرید مراحل و مدارک مورد نیاز تعویض پلاک چه هستند تا به اشراف کامل برسید و نکته مبهمی برای شما باقی نماند.

7- ایستگاه آخر، ثبت سند در دفترخانه

در ایستگاه آخر، خودرو به عنوان زیر مجموعه اموال منقول به دفترخانه می رسد و در این بخش یاد می گیرید ثبت سند خودرو در دفتر اسناد رسمی و مراحل انتهایی تحویل خودرو با چه چالش هایی می تواند همراه باشد.